Suntem picături ale aceluiaşi ocean…

Neacceptarea şi judecarea se pare ca ne sunt încă caracteristice.

Citesc mesaje de la mulţi “căutători” pe calea Luminii, calea lui Dumnezeu de fapt, pentru că pe El îl căutăm indiferent de religie, orientare spirituală, credinţă.

Dumnezeu ne-a făcut “după chipul şi asemănarea Sa”, dar noi am preferat scindarea Lui în diferite “chipuri” – cioplite după… chipul şi asemănarea noastră. Ego-ul, Frica şi ataşamentul faţă de posesiunile materiale au făcut aceasta.

Cine oare a sprijinit scindarea? Omul… înlănţuit în materie … Să ne întrebăm oare, cine stăpâneşte materia? “Nimeni nu poate sa slujeasca la doi domni, caci sau pe unul il va uri si pe celalalt il va iubi, sau de unul se va lipi si pe celalalt il va dispretui; nu puteti sa slujiti lui Dumnezeu si lui mamona.” – predica la duminica a treia după Rusalii – Evanghelia minţii curate.

Mulţi se întreabă: în ce să mai credem? Care este adevărul? Să fie oare adevărul lui Budha, Allah, Moise, Isus; adevărul maeştrilor Reiki, al shamanilor, al … ?

Se pare că uităm de un singur adevăr: Adevărul din Inima noastră, ascuns atât de bine, încât şi noi am uitat de El.

Dumnezeu este Unul şi Unicul Dumnezeu.

Restul este fum, maya, creaţie imperfectă a ego-ului.

Aşa cum energia despre care se vorbeşte în ultimele luni… “noua energie”, este acceaşi eternă şi infinită energie din care, din Iubire, ne-a creat El, Dumnezeu.

Mă vad copil, întrebându-i pe cei de-o vârstă cu mine, ce nu ştiau să îmi răspundă, dar simţeau – ştiau – importanţa intrebării. Îi întrebam pe ei, pentru că nu mi-au plăcut răspunsurile părinţilor … “Cu ce suntem diferiţi de alţi oameni, dacă toţi simţim la fel? Aşa cum simt eu, simte şi copilul cu pielea neagră, şi cel ce nu are ce mânca. Iubirea, suferinţa, melancolia, jocul, ne sunt comune. Atunci, de ce facem diferenţe?”

Aşa şi cu religiile, căile spirituale, credinţele. Deasupra noastră, a tuturor, luminează acelaşi soare, iar căldură ne-o dă un singur Creator.

Noi ne lăsăm atraşi pe o cale sau alta, antrenaţi de prieteni, maeştrii, singuratate, nemulţumiri, dorinţa de bani, recunoaştere şi faimă … şi ne legăm, poate definitiv, închizându-ne sufletul în cea mai cruntă izolare… să nu mai auzim glasul “conştiinţei”.

Dumnezeu însă nu ne pedepseşte, rămâne lăngă noi, veghindu-ne ca un părinte, curios să vadă ce năzdrăvănii mai facem. Ştie că până la urmă vom învăţa lecţia credinţei, credinţa în El şi în noi înşine. Braţele îi sunt mereu deschise, gata să ne primească când, spăşiţi, ne “împiedicăm” pe cale.

Haideţi să avem Credinţa în Inimă şi să luăm de la viaţă tot ceea ce rezonează cu noi. Toate cărţile sunt bune, toţi oamenii sunt proprii lor maeştrii, toate întâmplarile, experienţele, fericirile, nefericirile, căutările sunt “drumul crucii” pentru noi şi se finalizează prin detaşarea de materie şi înălţarea spirituală. Toate căile duc la Dumnezeu.

Cuvintele folosite nu trebuie transformate în tabu-uri. Cuvinte ca “înălţare”, “drumul crucii” şi fraze din Scriptură sunt folosite pentru a “da glas” vocii sufletul. Mintea le analizează însă şi le judecă… cum este posibil ca un om obişnuit să hulească lucrurile sfinte, să ponegrească religia şi dogmele? Ceea ce te înalţă ca spirit nu poate fi nociv, rău. Etichetele pe cuvinte, pe sentimente, pe trăiri… le-am pus noi. Isus nu a spus… “nu folosiţi cuvintele mele”…, El a dorit să fie înţeles cu Inima, a propovăduit Iubirea, aceea Iubire ce transcede Cuvintele şi poate exista doar în inimă.

Fiecare facem parte din adevăr şi la care contribuim toţi, clipă de clipă.

Faceţi mintea să tacă! Şi daţi sufletului aripi! Permite-ţi în fiecare dimineaţă, în fiecare clipă să fiţi mângâiaţi de Dumnezeu. Şi mângâiaţi şi voi, la rândul vostru, fiecare lacrimă din ochii copiilor, fiecare rid de pe obrazul părinţilor.

Amintiţi-vă să spuneţi: Te iubesc, Iartă-mă, Îmi pare rău, ori de câte ori sufletul o simte. Întoarce-ţi şi celalalt obraz… nu vă costa nimic, decât o „bilă neagră” din partea ego-ului, ce-nseamnă o victorie pentru voi…

Dumnezeu nu trebuie teoretizat, Dumnezeu trebuie simţit, Dumnezeu trebuie trăit, Iubit.. prin noi/ în noi, prin ceea ce simţim pentru semenii noştrii.

Cred, Doamne, ajută necredinţei mele, îmi pare a fi, cum să spun? Taina cea mai de taină a învăţăturii creştine, noua învăţătură, şi într-un anume fel pecetea darului Duhului sfânt.”

Nicolae Steinhardt – Jurnalul fericirii

8 gânduri despre „Suntem picături ale aceluiaşi ocean…

  1. Ar fi multe de spus 🙂 dar pe scurt, daca luam 2 religii, crestinismul si hinduismul:

    Crestinismul spune ca Dumnezeu este o Persoana care a facut tot ce se vede (si ceea ce nu putem noi sa vedem). El a lasat niste reguli, una din ele fiind aceea ca numai primind darul Lui, jertfa lui Isus ca plata pentru spalarea pacatelor, numai asa vom putea fi in prezenta Lui, in locul numit Rai.

    Hinduismul, din perspectiva caruia este scris postul, spune ca natura este Dumnezeu, dumnezeu e natura, noi sintem dumnezeu, totul este dumnezeu. Un ocean, o idee vaga a ceea ce este dumnezeu, comparat cu religia crestina care spune ca este o Persoana.

    Crestinismul spune ca un om poate fi salvat doar prin mila lui Dumnezeu si prin harul Sau. Daca sintem o picatura din ocean, asa cum spun hindusii si postul tau, nu avem nevoie de Dumnezeu, ci prin cercul vietii, reincarnare…odata si odata vom ajunge sa ne unim cu celelalte picaturi si vom forma oceanul din care toti am fost parte odata.

    Mai sint multe alte lucruri care arata ca religiile se contrazic intre ele, precum arata ca numai crestinismul este singura si adevarata religie. Crestinismul anuleaza celelalte religii, precum si intre ele.

    Apreciază

    • Dragă Cristina,
      argumentele tale se bazează exclusiv pe religie/ religii şi pe ceea ce promovează ele. Da, în teorie se contrazic toate, pentru că ele – intenţionat sau nu – nu detaliază natura divină a fiinţei noastre, trăirile specifice fiecărei persoane în parte. Se pare că “se uită” spiritul, care este nemuritor şi veşnic şi care este singurul care deţine adevărul Întreg. Mă refer acum la conştiinţa primordială, eternă, divină, din care totul a luat naştere şi în/din care totul trăieşte. Conştinţele “mai mici” – Noi –, suntem parte a aceluiaşi Adevăr, fiind investite cu toate atributele întregului, dar având acces la o parte a marelui adevăr.
      “Toate drumurile duc la Dumnezeu”, se referă la căutarea a ceea ce suntem Noi Înşine, spre ceea ce suntem noi în adevăr.

      Spune-mi, în adâncul tău, în inima ta, abstracţie făcând de cele exterioare – citite, auzite, învăţate, care crezi că este menirea noastră pe pământ? Care este adevărul tău?

      Postarea a fost scrisă din perspectiva mea, pentru cei ce sunt încă în căutare. Deşi în ea se regăsesc percepte ale hindusismului, dacă vei citi şi postări mai vechi vei vedea că ele sunt în “tonul” creştinismului. Dacă vei citi în continuare, vei constata că … sunt scrise prin prisma adevărului meu, ce s-ar putea să aducă cu… sau cu …, dar care va fi totuşi diferit, bazându-se pe ceea ce simt, trăiesc, experimentez, creez.

      Îmi permit să public într-o viitoare postare un răspuns mai complet.
      Multumesc!

      Apreciază

      • Noi venim din doua puncte de vedere diferite si de aceea nu sintem de acord in privinta acestui subiect.

        Nu exista adevarul meu sau adevarul tau. Exista un singur Adevar si acela este Dumnezeu care a facut totul. Acel Dumnezeu care se contrazice cu perceptele hinduismului, deci nu au cum sa fie „in ton”.

        Eu refuz sa cred ca sint o picatura intr-un ocean impersonal si cu care nu pot comunica. Eu sint creata de un Dumnezeu personal si infinit care comunica cu creatia si care gaseste fiecare persoana in parte ca avind valoare.

        In hinduism diferenta dintre bine si rau este doar in aparenta. In fond sint acelasi lucru. In crestinism acestea sint separate si opuse.

        In hinduism nu exista vina, dind astfel posibilitatea fiecarei persoane sa isi aleaga singur calea. Omul se poate salva singur. Reincarnare.

        Desigur astea sint opuse cu ceea ce ni se spune de catre Dumnezeu. Da, ai dreptul sa scri ceea ce simti, traiesti, experimentezi sau creezi. Dar sa spui ca crestinismul este in ton cu hinduismul sau alte gindiri/religii este ducere in eroare.

        Apreciază

  2. Gresit…Corect…cine caracterizeza si pune etichete…???
    Religiile, cartile, initierile, etc., sunt trepte spre Constienta – Dumnezeu, este normal ca atunci cand pasesti pe o treapta superioara, sa o elimini sau sa o excluzi pe cealalta, altfel nu ai urca…!!!
    Este normal ca nu toate caile duc la Dumnezeu…pentru ca Dumnezeu nu este un loc unde sa ajungi printr-o cale, ci prin inima !!!
    Dumnezeu este … doar atit… ca si tine, ca si mine… la tine, la mine, nu se ajunge prin cai ci prin energie, prin iubire, prin Constienta !
    Iubire si Lumina !

    Apreciază

    • Ai pus o intrebare importanta: cine decide standardul?

      Dumnezeu este o persoana si El insusi a spus cum se ajunge la El. Cine sintem noi sa hotarim cum se ajunge la El?

      Apreciază

  3. Cristina, esti un suflet cu multe confuzii. Daca la tine a venit cineva si ti-a zis ca este Dumnezeu iar tu l-ai crezut, nu ma mir ca ai asemenea conceptii.
    Trebuia sa-i ceri si adresa, sa mergem toti in vizita la Dumnezeu sa-l intrebam…Hei, ce mai faci ???
    PACEA SA FIE CU TINE !
    Nu te zbuciuma, cand vei fi pregatita, il vei cunoaste personal. Tot ce trebuie este sa-ti cumperi o oglinda si sa te privesti zilnic, TU esti cel pe care-l cauti, esti mai apropape de raspuns decat crezi.
    Deschide inima si nu mai impune ca toti sa gandeasca ca tine.
    Va iubesc mult, sunteti in inima mea !
    Lasa spiritul acesta nobil sa-si spuna conceptiile si simtirile pe blog.
    daca vrei si tu…creaza-ti un blog si da-ne adresa, promit ca scriu si am sa te si contrez, abia astept !
    Pina atunci, fii linistita in Tine !
    Iubire si Lumina !

    Apreciază

Lasă un comentariu